Trivselregler

För att alla ska vara nöjda och glada i området.

Trivsel & Ordningsregler för 2023

1. Trivselregler

Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap av människor med samma intresse för sitt boende. Tillsammans äger och förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans gör vi vårt boende trivsamt.

1.1 Störningar

Du är skyldig att se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras boendemiljö att de inte skäligen kan tålas

Störande ljud ska undvikas mellan kl 22.00 och 08.00. Till detta räknas höga röster i lägenheter, hög volym på musikanläggning, TV mm. Borrning med slagborrmaskin och bilning i lägenhet får endast utföras måndag-fredag mellan kl 08.00 och 18.00 och på lördagar mellan kl 10.00 och 16:00.

Boende i flerfamiljshus måste tåla vissa störningar, exempelvis “levnadsljud” såsom lekande barn, dammsugning, tv-ljud, barnskrik, att nattjobbare lagar mat och duschar mitt i natten samt att folk spelar musik på dagtid.. Sådant måste tålas. Några generella regler finns inte. Bostadsrättsföreningen får dock sätta upp ordningsregler, men de ska överensstämma med ortens sed och saknar annars verkan

Avvikelser från gott uppförande, t ex ofta förekommande bråk, skrik eller hög musik, utgör störningar. Bedömningen av huruvida en störning föreligger ska ske objektivt utan hänsyn till den drabbades personliga förutsättningar. Vid hot, brott eller annat avvikande allvarligt beteende kommer polisen att kallas in och en polisanmälan kommer att uppföras. Vid flertal grova avvikande beteenden kommer ärendet att behandlas särskild och kan leda till att du förlorar ditt boende.

 

1.2 Fester

Om ni ska ha fest, sätt upp lappar i god tid på anslagstavlan. Tala om var och när, så att de grannar som ev. blir störda kan kontakta er. Tala med dina grannar det främjar grannsämjan. Om du hyr samlingslokalen för en privat sammankomst tänk då på att lokalen ligger i ett bostadshus. Här gäller alltså samma regler som när du har fest i din lägenhet.

 

1.3 Städning

Våra gemensamma utrymmen städas regelbundet. Vi kan alla hjälpa till att hålla kvar känslan av nystädat genom att inte lämna skräp efter oss av slarv. När vi flyttar ut eller in händer det att packningsmaterial och skräp blir liggande kvar. Städa bort det. Samma sak gäller vid renoveringsarbeten. Städa efter dig. Ingen vill t.ex. se spår av gipsskivor på marken.

2. Allmänna ordningsregler

2.1 Tillträde till lägenheten

Enligt föreningens stadgar så har företrädare för bostadsrättsföreningen rätt att få komma in i lägenheten när det behövs för tillsyn eller för att utföra arbete som föreningen svarar för. Du ska kontaktas i god tid innan någon kommer.

2.2 Andrahandsuthyrning

Vill du hyra ut i andra hand måste du ha tillstånd från föreningens styrelse. Se stadgarna. Se även Bostadsrättslagen 7 kap §10.Ett godkännande kan endast lämnas om det finns ett giltigt skäl till uthyrning i andra hand

Styrelsen kan tidsbegränsa möjligheten att hyra ut. Ansök i god tid och minst två månader innan du planerar att hyra ut.

Att hyra ut lägenheten utan styrelsens tillstånd kan innebära att du förlorar din bostadsrätt enligt bostadsrättslagen. Vid andrahandsuthyrning kvarstår det juridiska ansvaret för bostadsrätten hos ägaren.

Föreningen kan ta ut en avgift av den som hyr ut i andrahand.

2.3 Inneboende

Med inneboende menas en person som hyr en bestämd del av uthyrarens egen bostad och som inte har gemensamt hushåll med den som hyr ut. En inneboende bor inte ensam i bostaden, utan delar den med bostadsrättshavaren. Det spelar ingen roll om du hyr ut ett eller flera rum, så länge som du själv bor kvar. I gengäld så är det du som blir ansvarig om det uppstår problem.

Enligt 7 kap. 8 § BRL får en bostadsrättshavare ha inneboende i sin lägenhet om det inte medför men för föreningen eller någon annan föreningsmedlem. För att det ska anses röra sig om inneboende och inte upplåtelse i andra hand krävs det att du som bostadsrättshavare behåller rådigheten över lägenheten.

2.4 Renovering

Du har rätt att göra förändringar i lägenheten. I vissa fall krävs dock styrelsens tillstånd: Det är självklart att man inte påbörjar lägenhetsrenoveringen utan att först ta reda på vad som kräver tillstånd av styrelsen t.ex:

  • Ingrepp i rör, el och ledningar
  • Flytta golvbrunn, toa, handfat
  • Väsentlig förändring av planlösningen
  • Ingrepp i bärande konstruktion
  • Bygglovspliktiga ärenden så som ändringar i planlösningen, altan, staket, plank, fasadändringar mm. Läs mer i fliken “Byggregler”.
  • Vidare måste du meddela grannar om renoveringen är omfattande samt säkerställa att entreprenören följer våra trivselregler och undviker högljudd aktivitet före kl 08.00 Se även nedan under borr och bilningsarbeten. Underhålls- och reparationsarbeten ska det vara utförda med fackmannamässig kvalitet. Se föreningens stadgar §12.
  • För våtrumsarbete krävs att hantverkaren är certifierad för detta. Kopia på certifikat måste ges till föreningen.
  • För elarbeten krävs att hantverkaren är certifierad för detta. Kopia på certifikat måste ges till föreningen.
  • För vs arbeten krävs att hantverkaren är certifierad för detta. Kopia på certifikat måste ges till föreningen.

Virkesspill och övrigt byggavfall från renoveringen skall fraktas till tippen av medlemmen. Tänk på allas trevnad genom att inte skräpa ned i området. Du är skyldig att städa efter dig och din hantverkare.

Borr-och bilningsarbeten
Borrning med slagborrmaskin och bilning i lägenhet får endast utföras måndag-fredag mellan kl 08.00 och 18.00 och på lördagar mellan kl 10.00 och 16:00. Ingen borrning eller bilning på söndagar.

På helgdagar som julafton, nyårsafton och liknande håller vi oss ifrån högljutt arbete i lägenheterna helt och hållet.

Du är skyldig att avisera på anslagstavlan om du planerar att utföra störande arbeten. Arbete med el, vatten och avlopp skall utföras av certifierad hantverkare. Arbetet skall anmälas tillsammans med intyg från hantverkaren till styrelsen innan arbetet påbörjas.

Du ansvarar för de delar av vatten- och avloppsrör som finns i lägenheten fram till stammen.

Du får inte bygga igen någon av tilluft / frånluftsdon då det påverkar inomhusklimatet och ventilation.

2.5 Altaner

Tänk på att rökning på balkonger kan vara störande för närmaste grannarna. Se till att hålla aska och fimpar inne på din egen altan.
Släng inte ut fimpar från fönster eller altaner eftersom detta är risk för brandsäkerheten, ingen vill heller ha fimpar på marken.
Kasta inte annat skräp från altanen. Tänk på att det kan vistas folk utanför.
Grillning med kol, briketter och gasolgrill i direkt anslutning till byggnader är förbjudet, dock är det tillåtet att grilla på sin altan om avståndet från byggnader och brännbart material är skäligt. Använd gärna grillplatser som finns runtomkring området.
Antenn/parabol får inte monteras på räcke, fasad, väggar eller tak av säkerhetsskäl.
Förbjudet att skaka mattor, dammtrasor, dukar eller någonting från altanen. 
Mata inte fåglar från eller på balkongen. Fåglarna blir lätt tama och flyger snart in och förorenar även andras balkonger. Tänk också på att fågelmat på dagen blir råttmat på natten.

2.6 Samlingslokal

Regler kring uthyrning av samtligtlokal håller på och reds ut. Kommer inom kort.

Regler beträffande störningar:

Det ska vara tyst i lokalen efter kl 22.00.
Ingen hög musik, sång eller höga röster efter kl 20.00. Inget dragande med stolar och bord.
Entrén ingår ej i samlingslokalen och är därmed ingen plats för festen. Inget onödigt spring i ytterdörrarna.
Du ansvarar för att de boende inte blir störda av dina gäster i entrén. Om reglerna inte följs kan detta medföra avstängning från möjligheten att hyra lokalen i framtiden om du inte vidtar rättelse efter tillsägelse från styrelsen.
Det åligger också den person som hyr samlingslokalen att se till att de personer som vistas i lokalen inte för oväsen och stör övriga medlemmar i föreningen genom att vara högljudda på vår gemensamma gård. Respektera dina grannars nattsömn.

2.6 Parkering

Boendeparkering

Ett villkor för att kunna få ett parkeringstillstånd är att du är skriven och fast boende på Mariebergsvägen. Du ska vara registrerad ägare till fordonet. Du får ett parkeringstillstånd om inte alla platser är upptagna. I så fall kan du ställa dig i kö för en parkeringsplats. Boendeparkeringen utgörs av ytan framför garagen. Det finns 26 platser. En lägenhet har ett garage. Parkering är till om man önskar utöka sin parkeringsyta utöver garaget.

Laddboxar

Varje garage har idag möjlighet att installera en laddbox. Kostnad per laddbox är xx kr och betalas en gång. Därefter kommer du att betala löpande taxa per kW/timme á xx kr.

Garage

Garage ingår till varje lägenhet.

Besöksparkering

För dina besökare finns en besöksparkering längst backen på Mariebergsvägen.

2.11 Området

Parkering är ej tillåten framför entréerna eller inne på området.

Besökare hänvisas till gästparkeringen och boenden till sina garage alt. parkeringsplatser.

Bommen får inte stå öppen. Missbrukas bommen, körning av bilar och parkering inne i området kommer bommen att låsas.

10 minuter gäller vid ur- och ilastning. Efter ur eller ilastning ska bilen flyttas, efter 10 minuter riskerar du annars parkeringsböter.

Du får inte parkera så att framkomligheten hindras eller försvåras för:

  • utryckningsfordon
  • sophämtning
  • snöröjning
  • posthantering, etc.

Innergården ska vara en plats för avkoppling och samvaro. Vackra planteringar och rabatter skapar en trivsam miljö. På innergården finns flera möjligheter att sitta under tak. Alla uppmanas att vara rädd om möblerna. Lägg tillbaka dynorna i lådan när du inte längre behöver dom. På innergården finns en stationär grill samt två bord med bänkar. Du håller själv med grillkol samt rengör grillgallret efter dig. Innergården är inte en lekplats och inte heller en rastplats för husdjur.

2.13 Husdjur

Hundar skall hållas kopplade.

Hundar är välkomna i sällskap av husse eller matte. Vårt område samt gräsmattor och gångar är en plats för avkoppling och samvaro dock ingen rastplats för hunden, skulle olyckan vara framme förväntas du ta upp det hunden lämnar efter sig och lägga det i kärl för restsopor i soprummet. Det är förbjudet att rasta sin hund på föreningens område. Du har ansvaret över ditt djur, tänk på att för dig så är ditt djur väldigt snällt men för alla andra som inte känner ditt djur kan känna sig obekväma när djuret skäller. 

 

2.14 Förråd

Se över ditt förråd emellanåt och kasta allt gammalt skräp. 

Du har underhållsansvaret förråd i garaget resp. vid huset och är därför skyldig att hålla dem under uppsikt och i sådant skick att de inte förfaller till soprum. Hus förråd ska hållas låsta.

Brandfarliga och explosiva varor t. ex bensin och gasolflaskor får inte förvaras i förråden.

Rökning är förbjuden i alla gemensamma utrymmen.

2.14 Sopor

Avfall av större format, s.k. grovsopor (stora kartonger, gamla möbler, emballagespill eller liknande) ska du transportera till SRV återvinning AB, återvinningcentralen på adressen Åkervägen 11, 149 45 Nynäshamn.
Elektriska apparater, miljöfarligt avfall och skrymmande gods får inte lämnas vid sopstationen, utan ska transporteras till återvinningcentralen.
Byggavfall får inte lämnas vid sopstationen.

Inga sopor på golvet.

Pappers-, plast-, metall- och glasförpackningar mm kastas på sorteringsstation på Märstavägen 2, Stora Vika.

Brott mot sorteringsreglerna medför att du kan bli påförd en hanteringsavgift på 500 kronor.

2.14 Låna av föreningen

Då föreningen har den egenskap att förvalta bostadsrättsinnehavarnas medel har även föreningen skyldighet att se till att skapa trivsam miljö. Därmed köper föreningen in viss typ av verktyg och inventarier som kan nyttjas av de boenden. För att se vilka verktyg & inventarier som finns att låna se fliken “Hyra verktyg”. Systemet för hyra är färdigt dock måste alla verktyg verifieras och läggas in i systemet, detta görs efter att inventeringen är klar vilket beräknas vara under Juli månad 2023.

Verktyg & inventarier köpa på föreningens pengar är till för alla att kunna ta del av. Därför är det viktigt att verktygen som lånas och lämnas tillbaka är av samma skick som de var när du tog hem dem. 

Vid missbruk av hyra verktyg kommer alla verktyg att säljas. Vår förening följer likavärdesprincipen som innebär att om 1 ska kunna få så ska alla andra få det också. Dock, om det missköts är det bättre att pengar går tillbaka till vår förening för att lägga dem på andra viktiga saker.

Lånetiden för olika verktyg / inventarier är max 1 dag. Därefter måste du lämna tillbaka det du lånade för att andra ska kunna ha tillfälle att låna dem också.

2.14 Filter mm

Om din fläkt varnar för att byta filter är du välkommen att kontakta oss för att få en ny. Enklast gör du genom att gå in på “Kontakt” på hemsidan, trycker i fliken “Filter” och skickar meddelandet. Därefter lägger vi filter i din brevlåda.

 

 

Trivsel-och ordningsregler för brf Vitsippan i Nynäshamn

Version 2023.1